جراحی چاقی آخرین پله برای رسیدن به وزن ایدهآل است. یکی از مشکلات جوامع ماشینی امروز، چاقی است. چاقی مفرط میتواند در طولانی مدت زمینهساز ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع دوم و دردهای مفصلی شود. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند که قبل از جدی شدن عوارض چاقی، فرد برای کاهش وزن اقدام کند.
با اینحال؛ گاهی روشهای غیرجراحی نتیجه مطلوب و اثربخشی قابلتوجه برای دستیابی به وزن ایدهآل را ندارند. به همین جهت قصد داریم در این مقاله درباره روش دیگر کاهش وزن یعنی جراحی لاغری و انواع آن، همه چیز را برایتان توضیح دهیم.
اگر به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عمل معده برای لاغری هستید، تا انتهای این مقاله را همراه ما باشید!
جراحی چاقی (جراحی باریاتریک) چیست؟
جراحی چاقی که به آن جراحی باریاتریک (Bariatric surgery) نیز میگویند، زمانی انجام میشود که فرد از روشهای دیگر مانند رژیم غذایی و یا ورزش جواب نگرفته یا با بیماریهای مزمن ناشی از چاقی مانند دیابت و… درگیر شده است. در چنین موقعیتهایی، پزشک بعد از بررسی وضعیت سلامت جسمانی فرد، پیشنهاد میکند که از عمل معده برای لاغری استفاده شود.
در جراحی باریاتریک، جراح با ایجاد تغییراتی در سیستم گوارش، معمولاً در معده و گاهی در روده کوچک به فرد کمک میکند تا کالری کمتری دریافت کند و احساس سیری طولانیتری داشته باشد. این جراحی لاغری علاوه بر کاهش وزن، میتواند در درمان و پیشگیری بسیاری از بیماریهای مرتبط با چاقی مانند دیابت و کبد چرب هم مؤثر باشد.
دقت داشته باشید معمولاً انواع جراحی های باریاتریک با نامهای جراحی چاقی و یا عمل لاغری نیز شناخته میشوند. در حال حاضر، روشهای مختلفی برای انجام جراحی چاقی وجود دارد که در بخش بعد به آنها اشاره میکنیم.
تصاویر قبل و بعد جراحی چاقی دکتر ناصر ملک پور
کدام جراحی معده برای لاغری بهتر است؟
به طور معمول هر یک از انواع روش های جراحی چاقی که در ادامه به طور مفصل معرفی میشوند، میتواند برای بیماران مختلف مناسب باشد. این شرایط بیمار است که تعیینکننده انتخاب طرح درمان مناسب خواهد بود. با این حال اگر بیمار از شرایط مناسبی برخوردار باشد، معمولاً انجام اسلیو معده یا بای پس گزینه بهتری است.
غالبا بیمارانی که جراحی چاقی اسلیو معده یا حتی بای پس برایشان انجام میشود، با عوارض کمتری همراه هستند. علاوهبر این موضوع، در اکثر کیسها میزان موفقیت درمان قابل قبول است. به همین علت در صورتی که بیمار از شرایط ایدهآلی برخوردار باشد، متخصص و جراح لاغری این 2 تکنیک را ترجیح میدهد.
برای دریافت مشاوره و معاینه جراحی چاقی فرم زیر را پر کنید.
جراحی لاغری برای چه افرادی مناسب است؟ (کاندیدای مناسب جراحی چاقی)
بیمارانی که هر یک از شرایط زیر را تجربه میکنند، قادر خواهند بود از تکنیکهای جراحی به منظور کاهش وزن خود کمک بگیرند:
- 1️⃣ BMI یکی از شاخصهای نشاندهنده فاصله وزن فرد تا حالت استاندارد است. زمانی که این شاخص بیش از 40 باشد، نشان میدهد بیمار اضافه وزن زیادی دارد. این موضوع با عوارض جدی نظیر مشکلات قلبی همراه خواهد بود. به همین علت باید با کمک عمل لاغری برای پیشگیری و یا حتی درمان این مشکلات اقدام کرد.
- 2️⃣ برخی از افراد با کمک ورزش و تغییر رژیم غذایی باز هم به وزن ایدهآل دست پیدا نمیکنند. همچنین باید در نظر گرفت که انجام فعالیتهای ورزشی معمولا به زمان طولانی برای کاهش وزن به میزان زیاد نیاز دارد. از این رو بهتر است برای این افراد از جراحی و در کنار آن اعمال تغییر در شیوه زندگی کمک گرفت.
- 3️⃣ افرادی که بیش از 45 کیلوگرم اضافه وزن دارند، نمیتوانند این حجم از اضافه وزن را بدون جراحی به حالت نرمال نزدیک کنند. به همین علت باید از تکینکهای جراحی کمک گرفت.
- 4️⃣ بیمار نباید به استعمال دخانیات یا حتی محصولات الکلی اعتیاد داشته باشد.
- 5️⃣ بیمار باید از نظر سیستمیک شرایط مناسبی برای جراحی داشته باشد. در غیر این صورت حین عمل مشکلات جدی و خطرناکی برای او رقم خواهد خورد.
- 6️⃣ سن یکی دیگر از عواملی است که در شرایط مورد نیاز برای هر جراحی ذکر میشود. به همین علت افراد با سن بالا ممکن است نتوانند از چنین درمانی بهرهمند شوند.
آیا من کاندید مناسبی برای جراحی لاغری هستم؟
پیشتر شرایطی که بیمار برای انجام جراحی لاغری باید از آنها برخوردار باشد را بررسی کردیم. اگر تمامی شرایط مذکور را دارید، میتوانید از عمل لاغری برای رسیدن به هدف خود کمک بگیرید. با این حال باید پیش از درمان توسط متخصص معاینه کاملی صورت بگیرد. به طور معمول اگر سایر تکنیکهای درمان چاقی برای بیمار جواب ندهد، جراحی به عنوان آخرین گزینه انتخاب میشود.
میزان اضافه وزن خود را از طریق فرم زیر بسنجید.
چاقی یا لاغر؟! نمیدونی؟
بیماران با شرایط زیر نمیتوانند از جراحی برای کاهش وزن خود استفاده کنند.
عمل جراحی لاغری برای چه افرادی مناسب نیست؟
- ⛔ بیماران مبتلا به مشکلات سیستیمک کنترل نشده، نمیتوانند از چنین درمانی برخوردار شوند.
- ⛔ احتمال بروز مشکلات جدی حین بیهوشی برای بیماران مسن وجود دارد.
- ⛔ بیمارانی که امکان کاهش وزن بدون انجام جراحی برایشان میسر است، توصیه میشود سراغ چنین تکنیکهایی نروند.
- ⛔ بیماری که حاضر نیست پس از درمان تغییراتی را در سبک زندگی خود اعمال کند.
انواع جراحی چاقی
جراحی چاقی انواع مختلفی دارد و معمولاً بهترین جراح چاقی در تهران با توجه به سلامت عمومی، نیازها و ترجیح شخصی شما روش جراحی باریاتریکی که نتیجه بهتری را برایتان خواهد داشت، به شما توصیه میکند. در ادامه متداولترین روشهای عمل معده برای لاغری را برایتان شرح میدهیم.
عمل اسلیو معده (Gastric sleeve)
یکی از رایجترین روشهای جراحی لاغری، عمل اسلیو معده است که به آن اسلیو گاسترکتومی هم میگویند. دلیل اصلی محبوبیت این عمل ساده بودن فرایند جراحی آن نسبت به سایر روشهاست. در عمل اسلیو معده، پزشک بخش بزرگی از معده را برمیدارد – حدود 80٪ – و تنها بخش کوچک و لولهای شکلی از معده باقی میماند.
با این روش حجم معده تا حد زیادی کاهش پیدا میکند و اشتها کم میشود. علت اصلی کاهش اشتها این است که بعد از برداشتن بافت معده، هورمونهای گرسنگی (هورمون تنظیمکننده اشتها یا هورمون گرلین) کمتری از بافت معده ترشح میشود و در نتیجه به طور طبیعی مقدار غذایی که میتوانید در هر وعده مصرف کنید کاهش یافته و سریعتر احساس سیری میکنید.
✔نکاتی که در جراحی اسلیو معده به عنوان معروفترین روش جراحی چاقی باید به آنها توجه کنید:
- عمل اسلیو معده برگشتناپذیر است مگر در برخی موارد.
- این روش میتواند باعث کاهش وزن سریع (بین 22 تا 52 کیلوگرم و بالاتر) شود.
- عمل اسلیو معده برای کسانی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای 35 و 40 دارند، مناسب است.
- انجام این عمل به افراد مسن و کسانی که مشکل تنفسی، رفلاکس معده یا بیماری خودایمنی دارند، توصیه نمیشود.
عمل بای پس معده (Gastric bypass)
جراحی چاقی از نوع بای پس معده تحت روشهای مختلفی انجام میشود. از جمله عمل بای پس معده Roux-en-Y (RYGB)، مینی بای پس معده و انحراف بیلیوپانکراس با سوئیچ دوازدهه (BPD-DS). بهطور کلی در عمل بای پس معده، ابتدا بخش کوچکی از معده با پانچ جدا میشود تا حجم معده کاهش یابد. سپس مسیر جدیدی از روده کوچک به معده ایجاد میشود.
به عبارت سادهتر، در این عمل لاغری نه تنها حجم معده کم میشود، بلکه بخشی از قسمت بالایی روده هم از روند هضم غذا حذف میشود تا بدن کالری کمتری نسبت به قبل جذب کند. بای پس معده سبب تغییر در میزان ترشح هورمونها شده و همین موضوع بر اشتها و میزان متابولیسم بدن تأثیر میگذارد.
✔توجه داشته باشید که:
- روش بای پس معده، جراحی چاقی پیچیدهتری است و نیازمند تخصص بالای جراح است.
- این روش تقریباً برگشتناپذیر است. یعنی برگرداندن وضعیت معده و روده کوچک به حالت اولیه و قبل از جراحی دشوار است، اما در صورت نیاز جراح ممکن است آن را انجام دهد.
- عمل بای پس معده میتواند باعث کاهش وزن سریع تا 45 کیلوگرم شود و مناسب افرادی است که شاخص توده بدنی بالای 35 یا 40 را دارند.
- در این روش احتمال بروز مشکلات ناشی از کمبود مواد مغذی بیشتر است و به همین دلیل باید به طور منظم مولتیویتامین، کلسیم و ویتامین B-12 مصرف شود.
عمل مینی بای پس معده (mini-gastric bypass)
جراحی مینی بای پس معده یا بای پس معده تک آناستوموز، روش جدیدی است که در سالهای اخیر طرفدار پیدا کرده و تفاوتهایی با روش بای پس کلاسیک دارد. عمل مینی بای پس معده پیچیدهتر بوده و احتمال نشت از اتصال جدید بین معده و روده کوچک (برای کمتر کردن مسیر هضم و جذب غذا) در آن کمتر است.
دلیل اصلی این موضوع این است که بر خلاف روش بای پس معده کلاسیک، در مینی بای پس فقط یک اتصال جدید در معده ایجاد میشود. همین امر منجر میشود که زمان این جراحی کمتر باشد. در این روش از جراحی چاقی نیز بخشی از معده با پانچ جدا میشود و سپس روده کوچک از مسیر جدیدی به معده متصل میشود تا زمان جذب غذا کمتر شده و غذا سریعتر دفع شود.
✔بنابراین توجه داشته باشید که:
- مینی بای پس معده تا حد زیادی به کاهش وزن کمک میکند.
- احتمال بروز مشکل رفلاکس معده در این روش کمی بیشتر است.
- این روش تحت شرایط خاصی (مشکلات سوءتغذیه، رفلاکس خیلی شدید یا…) برگشتپذیر است؛ چراکه هیچ بخشی از معده به طور کامل برداشته نشده و میتوان پانچهایی که برای تقسیم معده گذاشته شده را خارج کرد.
- این عمل باید حتماً توسط جراح معتبر و ماهر انجام شود؛ چون نسبت به سایر جراحی های لاغری پیچیدگی بیشتری دارد.
- مینی بای پس مناسب افرادی است که BMI بالاتر از ۳۵ یا 40 را دارند.
- انجام این عمل در سنین بالای 65 سال خطرناک است و حتماً باید توسط پزشک تأیید شود.
عمل بالون معده
میان انواع جراحی های چاقی، بالن معده درمانی موقتی است که با کاهش حجم معده بدون جراحی و یا ایجاد برش در بافت معده، به لاغری بیمار کمک میکند. طی این عمل، پزشک بالون بادوامی از جنس لاستیک سیلیکونی را در معده فرد قرار میدهد تا حجم معده را کاهش دهد. در عمل بالون معده، ابتدا بالون توسط جراح تخلیه شده و با استفاده از آندوسکوپ (لوله نازک و انعطافپذیر) از طریق دهان به معده وارد میشود و بعد بالون را با محلول نمکی (آب نمک) پر میکنند.
✔نکاتی که در عمل بالون معده باید به یاد داشته باشید:
- این روش به آسانی برگشتپذیر است و میتواند تا شش ماه در معده باقی بماند و بعد باید برداشته شود.
- این عمل کم تهاجمی بوده و عوارض خطرناکی ندارد.
- عمل بالون معده مناسب کسانی است که شاخص توده بدنی بین 30 تا 40 را دارند.
- این عمل دوره نقاهت کوتاهی دارد و میتوان به سرعت فعالیتهای روزانه را از سر گرفت.
عمل حلقه معده یا گاستریک باندینگ (adjustable gastric band)
جراحی حلقه معده یا (گاستریک باندینگ) یکی از انواع جراحی های چاقی است که در آن جراح چاقی با قرار دادن یک نوار سیلیکونی به نام Lap-Band، در قسمت بالایی معده، ظرفیت آن را کاهش میدهد. این عمل سبب کنترل میزان ورود غذا به معده شده و سرعت عبور غذا از معده را کندتر میکند و همین امر سبب میشود که برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
در عمل لاغری به روش حلقه معده، بعد از اینکه جراح حلقه را در اطراف قسمت فوقانی معده قرار داد، لوله کوچکی به حلقه متصل میشود. این لوله از طریق یک دریچه که در زیر پوست شکم جاگذاری شده، قابل دسترس است و جراح با کمک این لوله محلول نمکی را به حلقه تزریق و آن را باد میکند.
از مزایای اصلی این روش جراحی چاقی میتوان به امکان تنظیم میزان فشردگی حلقه اشاره کرد. توجه داشته باشید که:
- عمل حلقه معده برگشتپذیر است.
- در این عمل میتوان در صورت بروز عوارض جانبی، میزان انقباض و فشردگی حلقه را تنظیم کرد.
- جراحی حلقه معده مناسب کسانی است که شاخص توده بدنی بین 30 تا 40 را دارند.
- در فرایند عمل حلقه معده، هیچ برشی در معده ایجاد نمیشود و در نتیجه احتمال بروز مشکل جذب نشدن مواد معدنی و کمبود ویتامین در این روش کمتر است.
عمل ساسج معده
عمل ساسج معده یا (Bilio-pancreatic diversion with duodenal switch /BPD-DS) یکی از روشهای پیچیده و ترکیبی در بین جراحی های چاقی است که در آن جراح هر دو تکنیک گاسترکتومی اسلیو و بای پس را انجام میدهد. در جراحی ساسج معده، جراح تقریباً 60 تا 70 درصد معده را برمیدارد تا معده شکل لولهای به خود بگیرد مانند (عمل اسلیو معده). بعد از آن عمل بای پس معده یا همان جدا کردن دوازدهه و اتصال آن به کیسه معده جدید انجام میشود.
در نتیجه این عمل لاغری، غذا فقط از کیسه کوچک معده عبور میکند و بعد در آخرین قسمت روده کوچک تخلیه میشود. این عمل با کاهش روند هضم غذا و جذب کالری و مواد مغذی، به لاغری کمک میکند. از نکاتی که درباره این عمل پیچیده باید بدانید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این عمل مناسب افرادی است که شاخص توده بدنی بالای 35 یا 40 را دارند.
- احتمال بروز اختلالات متابولیک، اسهال، کمبود ویتامین و مواد معدنی در این جراحی بالا است و به همین دلیل باید از راههای جایگزین دیگری، ویتامین و مواد معدنی موردنیاز بدن را تأمین کرد.
- این نوع جراحی برگشتناپذیر است؛ چون بخشی از معده در آن برداشته میشود.
- این جراحی پیچیدهتر از عمل اسلیو معده و بای پس معده است.
- خطر انسداد روده، عارضهای نادر، در این روش بالاتر از جراحی اسلیو معده است.
بهترین روش جراحی برای درمان چاقی
حالا ممکن است این سؤال ذهنتان را مشغول کرده باشد که بهترین روش عمل معده برای لاغری چیست؟ باید بگوییم که پاسخ دقیق و مشخصی برای این سؤال وجود ندارد؛ زیرا روش جراحی تا حد زیادی به ویژگیهای فرد، شاخص توده بدنی، سن، سلامت جسمانی، سابقه پزشکی و ترجیح شخصی بستگی دارد. برای نمونه برخی از افراد ترجیح میدهند از روشهای کم تهاجمی استفاده کنند یا بعضی دیگر میخواهند در زمان کوتاهی به وزن ایدهآل خود دست یابند؛ بنابراین بهترین کار این است که توسط یک جراح ماهر ویزیت شوید.
جراح چاقی با بررسی وضعیت بدنی شما و شنیدن درخواستها و نگرانیهایی که دارید، بهترین روش جراحی را به شما پیشنهاد میکند تا نتیجه مطلوبی از عمل لاغری بگیرید. با این وجود در صورتیکه میخواهید اطلاعات دقیقتری درباره تفاوت های اسلیو و بای پس معده به دست آورید، مقاله مربوطه را با دقت مطالعه کنید.
چرا دکتر ناصر ملک پور؟!
12 سال هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
چاپ 61 مقاله علمی پژوهشی و 2 جلد کتاب
پایهگذار رشته فلوشیپ لاپاروسکوپی
بیش از 10/000 جراحی موفق و جراحی چاقی
دکتر ناصر ملک پور فوق تخصص لاپاراسکوپی پیشرفته، انواع جراحی چاقی از جمله روشهای جراحی لاغری با لاپاراسکوپی را به صورت تخصصی انجام میدهند.
مزایا و فواید جراحی چاقی
مزایای جراحی لاغری موارد متعددی است که برخی از آنها عبارتند از:
- ✔ کاهش وزن قابل توجه و پایدار: جراحی باریاتریک میتواند منجر به کاهش وزن 30 تا 80 درصدی شود که رسیدن به این وزن اغلب از طریق رژیم غذایی و ورزش دشوار است.
- ✔ بهبود سلامت بدنی: جراحی چاقی میتواند منجر به تنظیم قند خون و کنترل دیابت نوع 2 شود (درمان دیابت با جراحی چاقی).
- ✔ کاهش خطر عوارض مرتبط با چاقی: کاهش وزن به طور قابلتوجهی خطر بروز بیماریهای قلبی، سکته مغزی، مشکلات مفصلی و برخی سرطانها را کاهش میدهد.
- ✔ افزایش انرژی و تحرک: با کاهش وزن از طریق جراحی چاقی میتوان سطح انرژی بالاتری داشت.
- ✔ افزایش اعتمادبهنفس: کاهش وزن، تأثیر زیادی بر افزایش اعتمادبهنفس نسبت به ظاهر و بدن دارد.
- ✔ کاهش درد و ناراحتی مفصلی: کاهش وزن میتواند درد مفصل پا و کمر درد را کاهش دهد، کیفیت خواب را بهبود بخشد و مشکلات تنفسی را کمتر کند.
خطرات و عوارض جراحی چاقی
جراحی لاغری نیز مانند هر جراحی دیگری ممکن است خطرات و عوارضی را در پی داشته باشد. با این حال احتمال بروز این عوارض به سلامت عمومی، سن، روش جراحی و مقدار اضافه وزن و البته از همه مهمتر تخصص جراح و میزان رعایت مراقبتهای بعد از جراحی توسط خود بیمار بستگی دارد. خطرات و عوارضی که امکان دارد بعد از جراحی چاقی با آن روبهرو شوید، عبارتند از:
عوارض دسته اول
❌خونریزی
❌عفونت معده یا روده کوچک
❌گاستریت (التهاب مخاط معده)، سوزش سر دل
❌زخم معده
❌انسداد روده
❌لخته شدن خون در پا
❌سنگ کیسه صفرا
عوارض دسته دوم
❌سندرم دامپینگ
❌سوء تغذیه
❌فتق
❌کمبود ویتامین و مواد مغذی موردنیاز بدن
❌ضعف بدنی ناشی از کمبود ویتامین
❌رفلاکس معده (بعد از گاسترکتومی اسلیو شایعتر است).
پیشنهاد میکنیم درباره نگرانیهای خود و عوارض عمل معده برای لاغری با یک پزشک متخصص مانند دکتر ناصر ملک پور مشورت کنید. دکتر ملک پور و تیم تخصصی ایشان تمامی جوانب بیمار را میسنجند و به شما کمک میکنند تا بهتر بتوانید تصمیم بگیرید.
جراحی چاقی چگونه باعث کاهش وزن می شود؟
همانطور که گفتیم، در انواع مختلف عمل لاغری تلاش میشود تا با کوچکتر کردن معده به وسیله پانچ، بالون، حلقه یا برداشتن بخشی از بافت آن، حجم معده کم شود. وقتی معده کوچکتر میشود، شما زودتر احساس سیری میکنید و از غذا خوردن دست میکشید. همچنین با کاهش حجم معده، هورمون گرلین کمتر ترشح میشود و دیرتر گرسنه میشوید. البته در بعضی از روشها مانند (بای پس معده) در فرایند هضم و جذب غذا نیز تغییراتی ایجاد میشود تا میزان کالری دریافتی کمتر شده و در نهایت وزن کاهش پیدا کند.
عمل لاغری برای درمان برخی بیماریها
عوارض ناشی از چاقی را میتوان با کاهش وزن درمان کرد. اگر مشکلاتی نظیر دیابت، فشار خون و حتی مشکلات اسکلتی به دلیل افزایش وزن باشد، پس از لاغری، شاهد کاهش شدت یا درمان آنها هستید. ولی اگر علت بیماری غیر از چاقی باشد، نباید انتظار درمان کامل عارضه را داشت.
آیا عمل لاغری با لیزر انجام می شود؟
به طور معمول تکنیکهای مذکور با کمک لیزر انجام نمیشود. با این حال ممکن است برخی از متخصصین از لیزر برای کاهش مقدار چربی شکم و سایر اندامهای فرد استفاده کند. اما تکنیک آنها کاملا متفاوت از جراحی است و نمیتوان آنها را در دسته انواع جراحی های چاقی قرار داد.
آیا در عمل لاغری امکان بازگشت وزن وجود دارد؟
بهطورکلی بله. بعد از جراحی چاقی امکان افزایش وزن دوباره در بعضی از افراد وجود دارد. اما این به معنای آن نیست که عمل معده برای لاغری ناموفق است. عوامل مختلفی منجر به افزایش و بازگشت وزن مجدد میشود که عبارتند از:
- تغییر ندادن سبک زندگی (نداشتن رژیم غذایی سالم و کمتحرکی)
- بیماریهای زمینهای
- نوع جراحی (برای مثال در جراحی بالون معده نسبت به عمل اسلیو معده، امکان برگشت اضافه وزن بیشتر است).
در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتری درباره چاقی مجدد بعد از جراحی های لاغری مانند بازگشت وزن بعد از اسلیو معده دارید، محتوای مربوطه را مطالعه کنید. در نتیجه با انتخاب جراح ماهر، روش درمانی اصولی و رعایت مراقبتهای بعد از جراحی چاقی میتوانید تا حد زیادی از برگشت اضافه وزن جلوگیری کنید.
هزینه عمل جراحی چاقی چقدر است؟
هزینه عمل جراحی باریاتریک به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- 🟢نوع عمل و میزان پیچیدگی آن
- 🟢محل اقامت یا شهری که در آن زندگی میکنید.
- 🟢نوع خدمات و امکانات مرکز جراحی
- 🟢تجربه و تخصص جراح
با توجه به اینکه جراحی چاقی با روشهای مختلفی انجام میشود، برای استعلام دقیق هزینه، در ابتدا لازم است مشاوره و معاینه حضوری با جراح لاغری داشته باشید. در جلسه مشاوره بعد از تعیین بهترین روش عمل معده برای لاغری، هزینه دقیق آن نیز به شما اعلام میشود.
اقدامات قبل از عمل جراحی لاغری
با توجه به ماهیت جراحی چاقی، پیش از درمان تمامی اقدامات زیر ضروری خواهد بود:
- مشاوره با متخصص به منظور آشنایی با نحوه درمان و مراقبتهای پس از آن ضروری است. همچنین باید تکنیک عمل لاغری مشخص شود.
- گاهی با توجه به سابقه ابتلای فرد به برخی مشکلات، تجویز آزمایش ضروری است.
- استعمال دخانیات و مصرف محصولات الکلی باید کنار گذاشته شود.
- داروهای مصرفی خود را به اطلاع متخصص برسانید.
- بهتر است تغییر در رژیم غذایی را پیش از درمان آغاز کنید.
- در صورت نیاز باید تغییراتی در مصرف داروهای خود اعمال کنید.
آزمایشات و بررسی های قبل از جراحی چاقی
اینکه چه آزمایشاتی پیش از جراحی لاغری تجویز میشود، با توجه به شرایط بیمار متفاوت است:
- اگر فرد سابقه دیابت دارد، آزمایش قند خون برای او تجویز خواهد شد.
- در صورت ابتلا به مشکلات ریوی، تصاویر مرتبط با آن تهیه میشود.
- بیمارانی که از داروهای انعقادی استفاده میکنند، بهتر است تستهای بررسی مقدار پلاکت انجام شود. همچنین ممکن است از آزمایش CBC برای تعیین مقدار کلی تعداد گلبولهای سفید، قرمز و حتی پلاکتها پیش عمل لاغری کمک گرفته شود.
- در صورت داشتن علائم فشار خون، مقدار آن با کمک تجهیزات مناسب اندازهگیری میشود.
مراقبت های بعد از عمل لاغری
پس از درمان توجه به تمامی نکات مراقبتی زیر برای افزایش شانس موفقیت کاهش وزن ضروری است:
- تا زمانی که متخصص توصیه نکند، به انجام فعالیتهای ورزشی نپردازید.
- تغییرات لازم را در رژیم غذایی خود اعمال کنید و این مسئله را جدی بگیرید.
- مصرف داروهای مورد نیاز تا چند روز پس از درمان ضروری است.
- باید تا بهبودی نسبی از محل جراحی به خوبی مراقبت کنید. تمیز نگه داشتن محل برش برای کاهش شانس بروز عفونت ضروری است.
- بهتر است پس از بهبودی کامل تمرینهای ورزشی مناسبی برای کاهش وزن خود انتخاب کنید.
- برای بررسی وضعیت بهبودی و کاهش وزن خود پس از درمان باید چندین جلسه به متخصص معالج خود مراجعه کنید.
سوالات متداول جراحی چاقی
جراحی باریاتریک نام دیگر عمل لاغری است که امروزه با کمک تکنیکهای مختلفی انجام میشود. غالبا در این جراحیها، تغییراتی در سیستم گوارش و معده فرد ایجاد میشود.
جواب این سؤال به نوع جراحی بستگی دارد. در برخی از روشها، مانند جراحی بای پس معده، میزان متابولیسم پایه (BMR) کمی افزایش مییابد. بااینحال در بیشتر روشهای عمل معده برای لاغری، دلیل اصلی کاهش وزن کوچکتر شدن معده یا تغییر در شیوه هضم غذا است.
این موضوع به میزان شاخص توده بدنی فرد و همچنین تا حد زیادی به نوع بیمه و شرکت بیمهگذار بستگی دارد. معمولاً عمل لاغری زیرمجموعه عملهای زیبایی در نظر گرفته میشود و در نتیجه اغلب شرکت بیمه هزینهای را پرداخت نمیکند.
معمولاً بعد از جراحی چاقی حجم وعدههای غذایی به دلیل تغییر اندازه معده به طور قابل توجهی کمتر میشود. همچنین برای دستیابی به نتیجه طولانی مدت، باید مصرف قند و غذاهای فراوری شده را به حداقل رساند و رژیم غذایی سالمی داشت.
جراحی لاغری به طور مستقیم باعث درمان دیابت نوع ۲ نمیشود؛ اما کاهش مصرف کالری و کنترل قند خون بعد از انجام عمل لاغری، کمک زیادی به بهبود شرایط جسمی میکند.
نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که سبک زندگی و غذاهایی که مصرف میکنید تأثیر زیادی در تنظیم قند خون دارد و همین باعث میشود علائم دیابت نوع دوم کنترل شود.
تعیین بهترین روش جراحی چاقی بر عهده متخصص است. شرایط بیمار یکی از مهمترین فاکتورهای تعیینکننده در طرح درمان بیمار است.
این موضوع با توجه به نوع تکینک جراحی متفاوت است. معمولا این مقدار حدود 40 تا 60 درصد مقدار اضافه وزن فرد خواهد بود.
خلاصه
همانطور که در این مطلب توضیح دادیم، یکی از روشهای کاهش وزن، جراحی چاقی است. این روش معمولاً بیشتر در زمانهایی که اضافه وزن فرد بالا بوده و سلامت جسمی فرد به خطر افتاده و رژیم غذایی و ورزش برای کاهش وزن بیتأثیر است، پیشنهاد میشود. جراحی باریاتریک انواع مختلفی دارد و پزشک بعد از بررسی کردن آزمایشها و وضعیت سلامت بدن، بهترین روش جراحی لاغری را پیشنهاد میکند.
درست است که جراحی چاقی در اغلب مواقع موفقیتآمیز است، اما باید بدانید که عمل لاغری به تنهایی کافی نیست و برای تثبیت وزن خود پس از انجام جراحی، باید در سبک زندگی خود تغییرهای اساسی ایجاد کرده و سالمتر زندگی کنید. بدینترتیب میتوانید مطمئن باشید که نتیجه عمل معده برای لاغری دائمی بوده و امکان بازگشت اضافه وزن تا حد بسیاری کمتر میشود. اگر همچنان در مورد جراحی چاقی سؤالی دارید، میتوانید برای گرفتن وقت ویزیت با شمارههای مطب تماس بگیرید و یا با پر کردن فرم مقاله سوالات خود را از ما بپرسید.
مشاوره حضوری برای جراحی چاقی
اگر برای انجام جراحی معده برای لاغری عمل اسلیو معده، بای پس معده و… قصد مراجعه به مطب دکتر ناصر ملک پور (فوق تخصص جراحی لاپاراسکوپی) را دارید، میتوانید با شمارههای مطب تماس بگیرید.
4 پاسخ
آقای دکتر من هم خیلی غذا دوست دارم هم خوراکی و شیرینی
کدوم روش برام بهتره؟ البته من میخوام وقت مشاوره بگیرم ازتون ولی دارم یکم الان درباره روش ها تحقیق میکنم
سلام سونیای عزیز
تشخیص اینکه اسلیو یا بای پس برای شما بهتر است بعد از بررسی فاکتورهای متعدد تعیین می شود و نیاز به جلسه معاینه و مشاوره حضوری دارد.
سلام آقای دکتر من از کجا بدونم که جراحی اسلیو یا بای پس برام بهتره یا ابدومینوپلاستی؟ لطفا راهنماییم می کنید؟
سلام احمد عزیز ببینید جراحی چاقی از جمله اسلیو و بای پس جراحی درمانی برای از بین بردن مشکل چاقی بیش از اندازه فرد در کل بدن است که یک سری اصول و استانداردهای مشخصی دارد از جمله مهمترین آن ها BMI
در حالیکه ابدومینوپلاستی یک جراحی زیبایی است که برای افرادی که چاقی موضعی و شلی و افتادگی پوست مخصوصا در ناحیه شکم دارند، معمولا انجام می شود.
به طور کلی این دو نوع جراحی کاملا اهداف متفاوتی دارند و اصلا قابل قیاس نیستند.